Effectief arbo-advies: 25 kg zo gek nog niet

25 kg is het maximaal toegestane gewicht dat met de hand mag worden getild. En dat is best veel. Regelmatig kom ik bedrijven tegen waar, vanuit het oogpunt van minder fysieke belasting, men overweegt zakken van 25 kg te vervangen door zakken van 15 kg. Ik ben het daar vaak niet mee eens.

De praktijk

Zo was ik laatst in een bedrijf waar iedere dag pallets met zakken grondstof van 25 kg werden afgeleverd. Die grondstoffen zijn nodig op de hoger gelegen werkvloer. Iedere keer als er een zak nodig is, komt iemand zo’n zak halen en loopt met de zak op zijn schouder de trap op. Met zakken van 15 kg gaat dat natuurlijk een stuk makkelijker. Maar hij moet wel twee keer zoveel trap lopen. En traplopen, zelfs zonder belasting, is behoorlijk belastend voor de knieën. Al met al is het dus beter minder vaak de trap op te lopen met een iets zwaardere zak.

Ander voorbeeld: In de bouw wordt ook gewerkt met zakken van 25 kg cement. Nou staan bouwvakkers bekend om hun spierkracht, maar ook om de machocultuur die vaak heerst op de bouwplaats. Leg je daar zakken van 15 kg neer, dan pakken ze gewoon twee zakken tegelijkertijd! En dan zijn we eigenlijk verder van huis…

Mijn arbo-advies

Nog beter is het natuurlijk het tillen helemaal te voorkomen. Met hulpmiddelen als liften, vorkheftrucks, stofblazers/zuigers kun je veel tilwerk uit handen nemen. Maar de kosten moeten natuurlijk wel opwegen tegen de baten. De kans dat iemand uitvalt door één keer per dag iets van 25 kg te tillen is niet groot, maar als je kunt voorkomen dat iemand in de ziektewet belandt doordat hij bijna continu met 25 kg op zijn nek loopt, dan is een hulpmiddel snel terugverdiend.

Speak Your Mind

*